utorok 5. mája 2015

Karfiolové karí s cícerom a ananásom, podávané s korenistými citrónmi a ryžou

Veľmi často varím moje osvedčené karfiolové karí (aj s videoreceptom ho nájdete tu), u nás doma je to jednoducho srdcovka. V najnovšom Jamieho seriáli o pätnásťminútových jedlách ma však nadchlo toto vegánske karfiolové karí. Narozdiel od môjho "starého" karí sa v tomto "novom" omáčka nemixuje a pridáva sa do nej ešte cícer a ananás. Predstava ananásu ma desila, pretože neznášam ovocie v slaných jedlách. Dajako som ale tušila, že v tejto kombinácii by to mohlo fungovať. A presne tak sa aj stalo. Ananás dodáva len príjemný sladkastý akcent, ktorý dobre vyvažuje celkovú pikantnosť celého karí. Rozhodne sa toho nebojte! ;-)

P.S. Určite to dotiahnite do konca a podávajte toto karí aj s korenistými citrónmi, ktoré vidíte na obrázku. Stojí to za to!



_______________________________________
Ingrediencie:
- 1 malý karfiol alebo polovica veľkého
- 2 PL rastlinného oleja
- 1 PL horčicových semienok
- 1 ČL senovky gréckej (ak sa vám ju podarí zohnať)
- kus zázvoru o veľkosti palca
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- čili podľa chuti
- 1 kopcovitá ČL kurkumy
- 1 kopcovitá ČL mletého koriandru
- 1 malá hrsť sušených karí lístkov
- 3 paradajky
- 1 konzerva kokosového mlieka (čiže cca 400 ml)
- 1 konzerva cíceru
- polovica ananásu (prípadne dve tretiny plechovky ananásu)
- soľ
- šťava z 1 citróna
- čerstvý koriander na posypanie

+ dusená ryža s citrónom a klinčekmi (Môžete urobiť basmati ryžu aj neochutenú, ale odporúčam to urobiť ako Jamie - k jednej šálke basmati ryže hoďte do vody okrem soli i 4-5 klinčekov a polovicu biocitróna. Po dovarení uvarený citrón vytlačte do ryže a premiešajte.)

+ odporúčam podávať každú porciu karí s lyžicou "Lemon Pickle", čiže korenistých citrónov, ktoré pozdvihnú vaše jedlo na neskutočný zážitok. Príprava trvá len 2 minúty! Recept nájdete tu.

+ ak chcete, môžete ku karí servírovať i placky papadum alebo biely jogurt na zjemnenie 

Postup:
1. Karfiol očistite a nakrájajte na väčšie ružičky. Karfiol dajte variť do hrnca s vriacou vodou a uvarte ho "al dente" (3-5 minút), čiže aby ešte dobre držal tvar a nebol úplne mäkký. Po dovarení ho sceďte a nechajte ho odokrytý odpariť.

2. Zatiaľ si nasekajte úplne nadrobno cesnak a cibuľu. Zázvor očistite a nastrúhajte. Paradajky nakrájajte na malé kocky. Ananás očistite a nakrájajte tiež na malé kocky. Dajte variť ryžu.

3. Vo veľkom kastróli s hrubým dnom alebo vo veľkej hlbokej panvici rozohrejte olej. Pridajte horčicové semienka, senovku grécku, opekajte pol minúty a potom pridajte cibuľu, cesnak, zázvor a čili. Miešajte ďalšie 2 minúty. Pridajte kurkumu, mletý koriander, karí lístky, paradajky a kokosové mlieko. Sceďte konzervu cíceru, prípadne i ananásu a pridajte ich tiež ku karí. Varte cca 5 minút, aby sa prepojili všetky chute. Karí osoľte, ochutnajte a v prípade potreby dochuťte (ja som napríklad ešte pridala 1 ČL garam masaly). Na záver vmiešajte karfiol a nechajte variť ešte 1-2 minúty.

4. Karí odložte zo sporáka. Pokvapkajte ho šťavou z citróna a posypte nasekaným koriandrom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!