A ešte posledný recept z veľkonočnej dovolenky na Slovensku.
V knihe Marcela Ihnačáka Radosť variť je tento skvelý recept na risotto s morskými plodmi. Moji rodičia ho robili tak (ako uvádzam v recepte o pár riadkov nižšie), že sa ryža varí spolu s morskými plodmi a i tak (ako vidíte na fotke), že morské plody pripravili zvlášť. Tá prvá verzia chutila lepšie, ale fotky sa zachovali len z druhej verzie :-D Tak sa ospravedlňujem za malý nesúlad.
Ak chcete aj ďalšie inšpirácie na risotto, pozrite si napríklad toto šafránové s krevetami alebo toto s hráškom a slaninou.
__________________________________________
Ingrediencie na 3 porcie:
- 3 PL olivového oleja
- 1 čerstvá čili paprička (alebo menej, záleží od toho, koľko čili máte radi)
- 3 strúčiky cesnaku
- 400 g čerstvých umytých slávok
- 300 g čerstvých kreviet
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- 100 ml suchého bieleho vína
- 150 g sekaných paradajok bez šupky (pokojne aj z konzervy)
- 350 g ryže na rizoto
- 1,5 l rybacieho vývaru
- 80 g masla
- šťava 1 citróna
- malá hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
1. Panvicu rozohrejte, nalejte na ňu olivový olej. Nasekajte cesnak a čili nadrobno. Pridajte do panvice, premiešajte a hneď pridajte aj slávky a krevety. Pražte ďalej 5 minút, kým sa nezačnú slávky otvárať. Vtedy prilejte víno a všetko miešajte, až kým sa víno odparí. Pridajte paradajky a ryžu a podlejte ich malým množstvom vývaru. Osoľte, okoreňte a varte risotto pomaly na miernom ohni tak, že vždy, keď sa tekutina odparí, prilejte len naberačku rybacieho vývaru, ďalej miešajte a keď sa aj tá absorbuje, pridajte ďalšiu naberačku, atď.
2. Varte cca 20 minút, kým ryža nebude mäkká. Na záver pridajte maslo, citrónovú šťavu a petržlenovú vňať. Ešte raz premiešajte a rozdeľte na porcie.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za váš milý komentár!