streda 8. júna 2011

Čínske rezance s kuracími teriyaki špízmi

Predstavujem vám jedno z mojich najobľúbenejších jedál. Čistá dokonalosť.


____________________________________________
Ingrediencie pre 3 štedré porcie:
Teriyaki špízy:
- 3 kuracie prsia alebo 6 vykostených horných kuracích stehien bez kože
- 6 bambusových alebo obyčajných špajdlí s ostrým koncom
- 4 PL sójovej omáčky
- 3 PL ryžového octa
- 1 PL hnedého cukru
- 4 cm kúsok zázvoru
- olej, ideálne sezamový
- 2 ČL sezamu (nemusí byť)
Čínske rezance:
- 250 g vaječných čínskych rezancov (ale myslím, že recept by fungoval aj so sklenými ryžovými rezancami)
- 3-4 jarné cibuľky
- 8-10 malých sterilizovaných kukuričiek
- 100 g cukrového hrášku
- hrsť lístkov mäty a koriandru (ja som dala len mätu a bolo to úplne ok)
- malá hrsť klíčkov fazule mungo
- 4 cm zázvoru
- čili (podľa chuti)
- olej, ideálne sezamový
- 3 PL sójovej omáčky
- 1 PL rybacej omáčky
- 1-2 limetky

1. Pripravíme si kuracie špízy. Mäso nakrájajte na väčšie kocky. Zo zázvoru očistíme šupku a zázvor nastrúhame na jemnom strúhadle. Zmiešame ingrediencie na marinádu: zázvor, sójová omáčka, ocot, cukor. Marinádu premiešame s kuracími kúskami a necháme postáť cez noc, prípadne aspoň pol hodiny.

2. Mäsa napichneme na 6 špajdlí. Všetkých 6 špízov potom opečieme na rozpálenom oleji na grilovacej panvici z oboch strán. Ak nemáte grilovaciu panvicu, dajte špízy na plech na papier na pečenie. Zapnite v rúre funkciu grilu a keď sa rúra vyhreje, pečte špízy na najvyššej mriežke cca 12 minút. Po upečení posypeme špízy sezamom.

3. Čínske rezance pripravíme podľa návodu na obale. Jarnú cibuľku nakrájame na šikmé kolieska. Kukuričky prekrojíme na polovice alebo tretiny. Cukrový hrášok nakrájame na tenučké rezance. Bylinky nahrubo nasekáme. Zázvor očistíme od šupky a nastrúhame na jemnom strúhadle. Nasekáme čili.

4. Do veľkej panvice alebo woku s rozpáleným olejom dáme zázvor, čili, kukuričky, cibuľku, hrášok, mungo. Zeleninu opekáme asi pol minúty a hneď pridáme ocedené rezance. Všetko premiešame, pridáme sójovú omáčku, rybaciu omáčku a bylinky. Všetko ešte raz priemiešame a odstavíme z ohňa. Do jednotlivých porcií rozdelíme rezance, po 2 kuracie špízy a podávame s mesiačikmi limetky.

5. Všetko spucneme naraz, ani pri tom nedýchame, nerozprávame a len hltáme bez prežúvania. Potom šťastne vzdycháme a nešťastne sa pozeráme na ohlodané špajdle.

12 komentárov:

  1. akurat na to mam chut, uz pol hodnu sa odhodlavam, ci ist do obchodu a kupit si suroviny, alebo naproti do restauracie si toi objednat a hned zjest. a potom ty:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. kuracie mäso zo stehna je výborné a ty si ho perfektne dochutila a pripravila, toto si určite niekedy pripravím...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. fiiha,ake specialitky som tu zameskala..same mnaminy si nastvarala,Anetka...vsetko podla mojich chuti,kazdy jeden receptus:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. :-))) si ma rozosmiala tym zaverecnym slovom - vetou - tvojho prispevku...opat skvely receptik, mne sice znamy a blizky, ale si ma navnadila, toto som uz dlhsie veru nerobila.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ahoj anetka

    skvely blog. tieto rezance so spizom som robila 2x po sebe :). su fakt bohovske. akurat som vymenila kuracie za morcacie a bolo to skvele. dakujem za vyborny napad.
    k

    OdpovedaťOdstrániť
  6. anetka tak toto je naozaj neuveritelne dobre. ak ste to este nevyskusali a rozmyslate ci to bude dobre.... nie nebude to dobre bude to fantasticke. odporucam.
    karolina

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Teriyaki Chicken, trochu v nasej podobe: http://premuza.noviny.sk/c/relacie/do-japonska-za-receptami-rychle-a-jednoduche-kuracie-teriyaki

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. pozrela som aj video, vyzerá to suprovo!!! :-)

      Odstrániť
    2. vdaka Anetka, mas inak skvele recepty Malinová valentínska torta - to musim skusit niekedy

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!